Vaarimpressie uit Waterkampioen 10 – Saffier Sc 8.00

Plus Min
+ Ontwerp en bouw – Bereikbaarheid accu’s en tanks
+ Binnenruimte in combinatie met ruime kuip – Grootschoot op achterdek
+ Vaareigenschappen
Eindelijk weer eens een nieuw, compact zeiljacht van Nederlandse makelij. En wát voor een: de nieuwe Saffier 800. Gezien het succes van z’n kleine broertje, de 650, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Tijdens de Vaarimpressie vanuit IJmuiden worden we niet teleurgesteld. Integendeel.

TEKST JAN BRIEK – FOTO’S BERTEL KOLTHOF

De tel zijn ze bij Hennevanger in IJmuiden inmiddels een beetje kwijtgeraakt. Na de introductie van de Saffier 650 in 1998 was deze open zeilboot bijna niet aan te slepen. De teller staat inmiddels voorbij bouwnummer 70; en dat mag je best een opmerkelijk aantal noemen. Maar met de verkoop van de 650 rees tegelijkertijd een probleem. Want je kunt niet tot in het oneindige Saffiers 650 in Nederland blijven verkopen. ‘We moesten kiezen’, zegt Dennis Hennevanger, ‘Of met de 650 de internationale markt op. Of een tweede, nieuwe boot ontwikkelen en bouwen.’ Omdat de Hennevangers dat laatste nou eenmaal het beste ligt, lag de keuze voor die tweede optie voor de hand.

Nou heeft de firma Hennevanger met de 650 wel voor zichzelf een precedent geschapen.De 650 is niet alleen een zwaar gebouwde, kwalitatief hoogstaande open boot. Hij is ook nog eens zeewaardig (zeker voor een open boot) en heeft een heel eigen gezicht. De nieuweling mocht voor de 650 natuurlijk niet onderdoen. Zo gek is het dus niet dat de firma al een jaar of drie met de nieuwe boot bezig is. Vader Richard Hennevanger tekende opnieuw voor de lijnen van de Saffier die onder leiding van zoons Dennis en Dean wordt gebouwd. Wij varen met nummer 1: geheel gebouwd in sandwich met een schuimkern bekleed met glas en polyester en tevens de plug voor de mallen waaruit de volgende 800’s worden gehaald. Dan gewoon met een volglas romp en sandwichdek.

NIET IN EEN HOKJE
Drie jaar nadenken over de nieuwe boot heeft zeker z’n vruchten afgeworpen. De Saffier 800 is namelijk een boot geworden die op de huidige markt een bijzondere plaats inneemt. De combinatie van de bijzonder ruime kuip, de volwaardige binnenaccommodatie, de klassieke lijnen boven water en een modern onderwaterschip zorgt ervoor dat de  boot in geen enkel hokje is te plaatsen. Niet bij de echte klassiekers, zoals de polyester Volksboot of de Marieholm IF, en ook niet bij de moderne boten die in deze maat op de markt zijn (van Jeanneau, Bénéteau, Dehler, Etap en vul zelf verder maar in). Hooguit in de Verenigde Staten vind je boten die vergelijkbaar zijn, bijvoorbeeld de Alerion. Die worden echter in Nederland niet aangeboden en zijn ook  nog eens aanmerkelijk duurder.

Het bijzondere karakter van de 800 komt ook tot uiting in z’n vaargebied. De Saffier 800 kan weliswaar nog meer hebben dan z’n kleine broer (waarover meer), maar is dankzij z’n kielmidzwaard (optioneel) en dubbele roeren en daardoor geringe diepgang ook heel geschikt voor de binnenwateren. Of om droog te vallen; slechts een paar wadpoten volstaan.

Hennevanger heeft bij de keuzevoor een dergelijke boot goed naar z’n klanten geluisterd. De meesten daarvan varen toch in hoofdzaak op de binnenwateren, maar willen wel de mogelijkheid hebben om af en toe een stukje overzee te gaan, het IJsselmeer te bevaren of een tocht naar de wadden te maken. Het jacht waarmee wij nu varen is nog niet CE gekeurd, maar de komende modellen worden onder CE gebouwd.

VOLUMINUEZE LIJNEN
Richard Hennevanger zette voor de 800 een romp op papier die weliswaar duidelijk ‘familie’ is van de 650, maar de boot is daarvan alles behalve een uitvergroting. Ook bij de 800 zie je dezelfde volumineuze lijnen: een behoorlijk volle kop die voldoende opdrijvend vermogen biedt, veel volume midscheeps en vloeiende lijnen naar achteren toe. In tegenstelling tot veel moderne rompen is de Saffier 800 nergens afgeplat. Planeren doet hij niet, maar ook klapt hij niet in golven. Wat dat betreft, zou je de rompvorm best wat conservatief mogen noemen. In de goede zin van het woord; wie eens aandachtig wat rompvormen van bijvoorbeeld Herreshof bekijkt, ziet duidelijk waar Hennevanger zijn inspiratie vandaan heeft. Niks mis mee natuurlijk: er zijn wel mindere ontwerpers om je door te laten inspireren. Met name in de kop is de 800 toch wezenlijk verschillend van de 650. Als de romp van de 650 eenvoudig was vergroot, zou de kop veel te vol zijn geworden en daardoor de voorwaartse snelheid nadelig hebben beïnvloed.

Binnen biedt de Saffier 800 een volwaardige accommodatie. In wezen voor twee – met twee vaste slaapplaatsen voorin. Maar ook met vier kun je redelijk comfortabel aan boord verblijven. In dat geval maak je van de twee kajuitbanken een tweede (maar dan dwarsscheepse) slaapplaats. Onder de stuurboordkajuitbank is tevens een pomptoilet geplaatst. Ergonomisch is het binnen best in orde: de banken hebben met 40 centimeter een comfortabele hoogte en hoofdruimte heb je met 93 centimeter boven de banken meer dan voldoende. Koken en afwassen kan aan beide zijden van de kajuitingang.

Geschikt voor mensen met een voorliefde voor ‘lekker zeilen’

Met het schuifluik open kun je daar ter plaatse gewoon rechtop staan (1,90 meter onder de buiskap). Overigens betekent de overbemeten kuip met een speciale tent een aanzienlijke vergroting van de binnenruimte. De breedte van de kuip varieert van 1,50 tot 1,80 meter en de lengte is op een haar na maar liefst 2,50 meter. Je zou hier dus ook nog twee luchtbedden kwijt kunnen. Bovendien betekent de vergroting van de binnenruimte tijdens natte, koude dagen een aanzienlijke verhoging van het comfort aan boord. Onder de kuip staat de standaard inboardmotor (de 800 kan ook worden voorzien van een buitenboordmotor in een bun). De motor is goed ingebouwd op een zware fundatie; bij 2.000 omwentelingen per minuut en een kruissnelheid van ruim 5 knopen meten we binnen niet meer dan 70 decibel geluidsniveau. Een nadeel is de slechte bereikbaarheid van de accu’s en de tanks aan beide zijden van de motor.

SAFFIER-WEER
We varen met de Saffier 800 vanuit IJmuiden. In echt ‘Saffierweer‘: een straffe 5 beaufort en – dankzij het stormachtige weer van de voorafgaande dagen – een hoekige, onvoorspelbare golfslag en een deining van een meter of twee. De eerste keer dat we met de 650 voeren, was onder stormachtige omstandigheden en later maakten we met diezelfde 650 met 7 beaufort op de kop de oversteek naar Engeland. Misschien niet zo gek dus, dat ik er vooraf al alle vertrouwen in had. En de nieuwe 800 beschaamt dat vertrouwen niet. Hij ontpopt zich binnen de kortste keren als een bijzonder fijne, zeer comfortabele boot in omstandigheden die menig groter kajuitjacht maar met moeite het hoofd zou kunnen – en willen – bieden. Dankzij z’n volle rompvorm beweegt de boot zich zeer comfortabel en soepel over de golven. Zonder dat we – en dat is misschien nog wel het opmerkelijkst van al – ook maar een druppel buiswater over krijgen. Als we vertrekken uit de IJmuider jachthaven gebruiken we het relatief vlakke water tussen de pieren om het grootzeil goed te trimmen. Ongereefd, maar wel met een goed doorgezet val en wat extra spanning op het achterstag. (Tussen twee haakjes: de musketonhaak waarmee het achterstag nu op de putting zit, is tijdelijk en een gevolg van de snelheid waarmee de boot moest worden klaargemaakt, zo bezweert Dennis Hennevanger.)  Als we tevreden zijn met de trim is het tijd om echt naar buiten te gaan. De Saffier neemt de vervelende deining en golfslag voor de pieren als een zonnetje. De keren dat we in de hoekige zee een paaltje pikken, zijn op de vingers van een hand te tellen. Dankzij de dubbele roeren – waarbij er onder helling altijd één roer optimaal functioneert – stuurt hij bovendien heerlijk: heel direct en vrijwel neutraal op het roer. Eenmaal buiten geven we de boot een beetje ruimte en halen we zonder mankeren dik 6,5 en soms 7 knopen op de gps . En bedenk wel: in omstandigheden die het grootste deel van het publiek dat een boot als deze wenst, nooit zal opzoeken. Bovendien zitten we in de ruime open kuip zeer comfortabel. Met goede voetensteun en droog; de hoeveelheid water die we overkrijgen, mag echt geen naam hebben. Dankzij die ruime open kuip heb je bovendien ook nog eens de ultieme zeilervaring: vlak op het water, direct ‘in contact met de elementen’. Als je de buiskap weghaalt, wordt dat gevoel nog eens versterkt, omdat je dan ook onbelemmerd zicht naar voren hebt. En zelfs zonder buiskap blijft de boot opmerkelijk droog.

Bij bouwnummer 1 is er voor gekozen de grootschoot op het achterdek te plaatsen. Er is wat voor te zeggen (meer ruimte in de kuip), maar zelf zou ik toch kiezen voor de overloop op de kuipvloer. De schoot is dan veel beter te bedienen. In verband met de deining en de golfslag keren we na een paar uur terug tussen de pieren om daar wat kruiskoersen te varen. Ook op dat gebied staat de 800 z’n mannetje. Zonder problemen halen we over elke boeg iets meer dan 35 graden aan de ware wind. De Saffier 800 zet daarbij een respectabele snelheid van 5,5 tot 6 knopen op de gps. Ook hoog aan de wind blijft de boot opmerkelijk neutraal op het roer en stuurt hij zeer direct.

1 Standaard een fractioneel tuig met rolfok en grootzeil met twee reven. De mast heeft een diamantverstaging bovenin. Niet alleen om de kracht van het voorstag op te vangen, ook om strijken van de mast handiger te maken: de diamant scheelt namelijk een wantputting per zijde aan dek. Een strijkwant op de 800 is overigens optioneel.

2 De Saffier 800 verblikt of verbloost niet van een hoekig zeetje.

3, 4, 5 en 6 Compacte, maar prima bruikbare kajuit met twee vaste slaapplaatsen voorin. Naast de kajuitingang kook- en wasgelegenheid; onder de stuurboordkajuitbank het pomptoilet.
7 Oeps. Musketonhaken zijn ongeschikt om een achterstag aan te bevestigen; een gevolg van de snelheid waarmee de boot gereed moest worden gemaakt.

8 Als je maar sterk genoeg bouwt, kunnen de wantputtings straffeloos door het dek worden bevestigd, trekstangen zijn niet nodig.

9 Comfortabele en opmerkelijk ruime ‘open-bootkuip’. Onder zeil geschikt voor zes personen. Dat zou de 800 ook nog eens heel geschikt maken voor kielbootinstructielessen.


CONCLUSIE
Wie een goed product levert, schept verwachtingen. Na de 650 was Hennevanger het aan z’n stand verplicht om met een boot te komen die minstens net zo goed zou zijn. Het bedrijf is daar meer dan in geslaagd. De Saffier 800 is door de combinatie van de binnenruimte en de bijzonder grote kuip niet alleen een bijzonder schip geworden, het is ook nog eens een kwalitatief heel goed jacht. Zelfs op het prototype klopt (bijna) alles; dat zegt wel wat over de aandacht van de werf voor z’n producten. Het schip is zwaar gebouwd en constructief klopt het als een bus. De 800 heeft bovendien een vaargebied waar je u tegen zegt: binnenwateren, IJsselmeer en kust. Waarbij je niet van kleur hoeft te verschieten als de wind plotseling flink aantrekt. Het is ook nog eens een boot die heel gemakkelijk is te varen. Met eenvoudige, maar zeer doeltreffende trimmogelijkheden.
En dat maakt hem weer geschikt voor die grote doelgroep,waarvan de mensen één ding gemeen hebben: een voorliefde voor ‘lekker zeilen’. Misschien heeft in dat opzicht de Saffier 800 maar één echt nadeel: Hennevanger wil er dit jaar hooguit vier bouwen.

SAFFIER 800 IN DETAIL
Lengte over alles 8 m
Lengte waterlijn 6,90 m
Breedte 2,45 m
Diepgang 1,10 m (standaard) of 0,85 – 1,40 m
(kielmidzwaard; optioneel)
Gewicht 1.600 kg
Ballast 780 kg (lood)
Zeiloppervlak 17,5 m²; fok: 10,85 m²
Rondhouten Sparcraft
Zeilen De Vries, Grou
Masthoogte boven water 10,60 m
Motor Vetus Mitshubishi M2.C5, 8,1 kW (11 pk) bij 3.000 rpm met Technodrive 2:1 keerkoppeling; 25 mm rvs schroefas met 12” x 10” vaste schroef
Brandstof 45 l, kunststof
Water 60 l, kunststof
Bouw hand lay-uppolyester; romp volglas 7 mm; over de kiellijn 15 mm en ter plaatse van kielvlak versterkt met roving tot 18 mm; 4 wrangen op het vlak waardoor 4 x 22 mm kielbouten; standaard loden kiel, 1,10 m diepgang
Voorpiek dubbele kooi; 1,95 m x 0,50 tot 1,75 m; hoogte boven kooien: 0,85 m; 2 x groot bergvak onder kooien, 1 x kast en bergvak per zijde; open bergvak voorin
Kajuit binnenhoogte 1,37 m; stahoogte onder buiskap 1,90 m; breedte banken 1,10 m; hoogte boven de banken 0,93 m; tweede bed: breedte 1,10 m, lengte: 1,85 tot 2,25 m; ter weerszijden van kajuitingang tweepitsgaskooktoestel, koelbox (optioneel) en wasbak met stromend water
Kuip banken: lengte 2,46 m, diep 0,45 m, zithoogte 0,32 m; voetensteun in de afvoergoot in de kuipvloer of tegen de tegenoverliggende bank
Ontwerp Richard Hennevanger
CE C
Aftimmering mahonie en teak
Elektriciteit 1 x 12 V/55 Ah accu
Prijzen standaard: € 60.125; schip Vaarimpressie (met onder meer optioneel kielmidzwaard, dubbele roeren, buiskap en koelbox (inclusief walaansluiting)) € 67.810
Bouw en verkoop Saffier Maritiem B.V.
Rondweg 20
1976 BW  IJmuiden
telefoon (0255) 51 28 60
fax (0255) 53 77 69